Bahan2:
1 ekor ayam (dipotong ikut saiz korang nak)
1 Batang serai (dititik)Daun kesum
1 Batang bunga kantan - bunga kantan pun saya tak letak sebab tak ada masa masak ni.
Air asam jawa
Sedikit lada hitam tumbuk kasar - mcm saya x letak pun sebab masa buat ni xde lada hitam.
Bahan kisar:
Cili kering ikut kepedasan korang nak
6 - 7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sedikit belacan
Bahan sangai Dan diblend kering: saya biasa buat stock byk2.. Sebab boleh guna dalam byk masakan lain. Kalau xnak sangai boleh blend sekali bahan kisar.
Jintan putih
Jintan manis
Biji ketumbar
Kemudian:
Tumis semua bahan kisar bersama serai dititik dalam minyak yg dah panas.. Tumis sehingga garing dan cili tu masak.
Kemudian masukkan ayam, daun kesum, bunga kantan dan 1 sudu kecil rempah disangai td dan air asam jawa serta air (air ikut kepekatan.. Ade suka pekat ade suka cair). Garam gula perasa.
Gaul semua sekali dan biar seketika sehingga ayam masak.. Dan boleh dihidang.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment