Esok bermula la PKP 2.0.. Semoga kita semua dijauhi dari wabak corona ini.
Hari ni saya nak share resepi gulai ikan temenung cara saya. Setiap orang mungkin ada cara yang berbeza dalam memasak. hehe..gulai ikan temenung ni simple je cara masaknya.
Bahan2 :
1.Ikan temenung (ikan kembung) 2-3 ekor
2. Bawang merah 3 ulas dihiris
3. Bawang putih 2 ulas dihiris
4. Halba campuran letak secubit. 🤣
5. Santan kelapa
6. Rempah kari ikan babas paket kecil
7. Daun kari
8. Bendi
9. Air asam jawa
Cara memasak:
Firstly tumis bawang merah n putih, Halba campuran dan daun kari.. Sampai kekuningan. Lepas tu.. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air.. Tumis rempah kari tu sampai pecah minyak. Lepas dah pecah minyak bolehlah masukkan air asam jawa.. Lepas tu masukkan santan.. Santan tu kalau boleh guna santan asli.. Baru umphh. 🤣..kalau takda guna santan kotak pun boleh..ikut keselesaan korang..hehe... Lepas santan dah mendidih.. Bolehlah masukkan ikan temenung dengan bendi tadi. Kacau perlahan.. Jgn sampai ikan tu hancur..agak ikan dah masak.. Dah boleh tutup api.
Lepas tu dah siappp.. Dah boleh makan.. Gu dengam nasi panas.. Sambal belacan. Perghhh bertambah2 nasi.. 🤣 🤣 🤣
Selamat mencuba.
gulai ni rasa kari ke ..? first time dengar nama ni..
ReplyDelete